Günümüzde spor yapmak, düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı yaşam tarzını benimsemek herkesin hayatında önemli bir yer tutuyor. Ancak, spor sonrası kas ağrıları, yorgunluk ve stres gibi sorunlar da beraberinde geliyor. İşte bu noktada, sauna yapmak sağlıklı bir seçenek olabilir.
Saunanın faydalarını spor sonrasında daha iyi anlamak için, spor öncesi ve spor sonrası sauna terapisi arasındaki farklara bakmakta fayda var. Spor öncesi sauna yapmak, kasların ısınmasına yardımcı olur ve böylece kas yaralanmalarının önüne geçer. Ayrıca, sauna yapmak egzersiz öncesi zihni hazırlar ve stresi azaltarak performansı artırır.
Sauna kas gelişimini nasıl etkiler?
Spor sonrası sauna terapisi ise kas ağrılarını hafifletir ve kasların daha hızlı toparlanmasını sağlar. Ayrıca, vücuttaki laktik asit ve diğer toksinleri atarak, kasların daha hızlı onarılmasına yardımcı olur. Bunun yanı sıra, sauna terapisi vücudu rahatlatır ve stresi azaltır, böylece spor sonrası stres ve yorgunluğu azaltır.
Sauna kas kaybı yapar mı?
Saunanın faydaları, spor sonrası dönemde de oldukça fazladır. Sauna terapisi, vücuttaki kan dolaşımını artırarak, kaslara daha fazla oksijen ve besin gitmesini sağlar. Böylece kaslar daha hızlı toparlanır ve yenilenir. Ayrıca, vücutta biriken toksinlerin atılması da metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur.
Araştırmacılar, sauna kullanımının kardiyovasküler sağlık ve diğer sonuçlar üzerindeki etkisini çalışmaktadır. Bazı çalışmalar, yüksek tansiyon, kalp yetmezliği, demans ve Alzheimer hastalığı, baş ağrısı, tip 2 diyabet ve romatoid artrit gibi kronik durumlar üzerinde mütevazı bir etkisi olduğunu göstermiştir. Düzenli sauna kullanımı ayrıca daha uzun yaşamanıza yardımcı olabilir.
Annals of Medicine'de yayınlanan neredeyse 2.300 erkeğin uzun vadeli bir çalışmasında, sık sauna kullanımının bağımsız olarak azalmış mortalite riski ile ilişkili olduğu bildirildi, ancak sık sauna kullanımı artmış kardiyovasküler fitness ile birleştiğinde ek sağkalım faydaları sağladı. Sık kullanım, haftada 3-7 sauna ziyaretini içeriyordu.
Wisconsin Üniversitesi (UW) Tıp ve Halk Sağlığı Okulu, sauna kullanımının düzenli egzersizden elde ettiğiniz faydaları artırabileceğini bildiriyor. UW Health Aile Hekimliği doktoru Dr. Adam Rindfleisch, sauna terapisinin kasları rahatlatmak ve gevşetmek için egzersizden sonra faydalı olduğunu söylüyor. "Egzersiz aktif, içsel terleme şeklidir ve sauna, dinlendirici bir dışsal terleme şeklidir," diyor ve sauna kullanımının egzersiz yerine ek olarak kullanılmasının önemli olduğunu öneriyor.
Ateş Sauna olarak, İstanbul Üsküdar'da sağlıklı bir yaşam için en yakın zamanda sizi de bekliyoruz.